Classicistisch herenhuis: gevels, daken en binnenplaats

Beschermd monument van 23-10-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 45 (Aalst)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41002/163.1
  • OO000609

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Classicistisch herenhuis

Molenstraat 45, Aalst (Oost-Vlaanderen)

Het classicistisch herenhuis bestaat in kern uit twee of drie 17de-eeuwse panden, die op het einde van de 18de eeuw werden samengevoegd, en gelegen zijn rond een binnentuin met aangrenzende bijgebouwen uit de 19de eeuw.

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels, de daken en de binnenplaats van het classicistisch herenhuis met bijgebouwen rond een binnenplaats.

Waarden

Molenstraat 45: (gevels, bedaking, binnenkoer) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld van een 18de-eeuws geheel, oorspronkelijk met bepleisterde gevels, met een 17de-eeuwse kern en met in de voorgevel rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen en een schouderboogvormige kalkstenen inrijpoortomlijsting onder recht hoofdgestel, een plint in zandsteen en drie houten dakkapellen in het leien zadeldak.

historische waarde

als voorbeeld van 19de-eeuwse voormalige bedrijfsgebouwen rond de binnenkoer, verankerde baksteenbouw van één tot twee bouwlagen onder pannenzadeldak, de vleugels van twee bouwlagen voorzien van licht uitspringend middenrisaliet met trapgeveltje, verder bakstenen kordonlijst, centraal gebouw met baksteenfries onder kroonlijst en steekboogvormige muuropeningen met negblokken en sluitstenen in natuursteen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.