Kasteel Grand Noble

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel Grand Noble" Voormalig "Goed ten Abeele", volgens archiefstukken in de tweede helft van de 13de eeuw in bezit van de Gentse Sint-Pietersabdij en in leen gegeven aan Gerard den Duivel, zoon van de Gentse kastelein.

Kasteeldomein Grand Noble

Baron de Gieylaan 163-169, 163A, 165A, 167A (De Pinte)
Heraanleg van park en vijver, koetshuizen ten westen van het landhuis en nieuwe dreef naar de huidige Baron de Gieylaan en de Kortrijksesteenweg, uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de jaren 1850 slopen van het landhuis en vervangen door het huidige neoclassicistisch kasteel, voltooid circa 1860. Huidig kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning gelegen te midden van landerijen begrensd door de Baron de Gieylaan, Keistraat, Klossestraat en spoorweg Gent-Kortrijk, met drie eerstgenoemde straten verbonden door dreven.

Wordt opgevolgd door

Baron de Gieylaan 163-169, 165A, 163A, 167A (De Pinte)