Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Aaigem

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Niklaas en dorpskom

De dorpskern van Aaigem is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De dorpskom te Erpe-Mere (Aaigem) is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Dorpskern Aaigem

Aaigemdorp, Griet, Ratmolenstraat (Erpe-Mere)
De dorpskern van Aaigem wordt gedomineerd door de parochiekerk gewijd aan Sint-Niklaas en Sint-Leonardus en de bijhorende pastorie. De aanwezige boerenwoningen en hoeve het Kloosterhof getuigen van het vroegere agrarische karakter van het dorp.

Is de omvattende bescherming van

Boerenwoning

Aaigemdorp 98 (Erpe-Mere)
Eénlaagse, zeven traveeën brede boerenwoning van het dubbelhuistype onder steil zadeldak, met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In twee rechter traveeën, een neoclassicistische winkelpui.

Hoeve Het Kloosterhof

Aaigemdorp 84 (Erpe-Mere)
Vrij grote gesloten hoeve, gelegen in de dorpskom, ten zuidwesten van de kerk. Aaneengesloten hoevegebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer met tuin. Eenlaagse boerenwoning met vier traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de tweede helft van de 17de eeuw, met latere aanpassingen.

Parochiekerk Sint-Niklaas en Leonardus

Aaigemdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige hallenkerk, gedateerd 1786 met vroeggotische toren van circa 1300. Driebeukige kerk van vier traveeën, een koor met twee rechte traveeën afgesloten door een achtzijdige toren en éénlaagse noordelijke en zuidelijke sacristie in de oksels van koor en schip. Strenge classicistische voorgevel, geritmeerd door Toscaanse pilasters. Tegen de toren, ten oosten, een calvarie met beelden uit de 18de eeuw.

Pastorie Sint-Niklaas en Laurentiusparochie met tuin

Aaigemdorp 105 (Erpe-Mere)
Deze pastorie werd opgericht in 1789 en uitgebreid in de jaren 1854-55. De ommuring dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De huidige pastorie is de laatste ontwikkelingsfase binnen de ononderbroken aanwezigheid van een pastoreel huis te Aaigem sinds 1567. Pastorie met ommuurde achter- en voortuin en overluifelde poort waarvan de stijlen uitgewerkt werden als gedrongen Toscaanse pilasters. Dubbelhuis met zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met dakruiter.

Vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere

Aaigem, Mere (Erpe-Mere), Haaltert, Heldergem, Kerksken (Haaltert), Herzele, Ressegem, Woubrechtegem (Herzele)
De vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere heeft een heuvelig karakter doordat de vallei zich in de onderliggende Tertiaire afzettingen heeft ingesneden. Op de Molenbeek komen verschillende boven- en onderslagmolens uit de 18de eeuw voor zoals de Ratmolen met molenaarshuis en de Engelsmolen. In de vallei komen weilanden voor met perceelsrandbegroeiing maar ook bospercelen en bronbosjes die zorgen voor een gesloten karakter. Te Herzele is de vallei van de Molenbeek relatief breed met veel bocage. Hier ligt het kasteel van Herzele in een omringend park met lange eikendreef. De historische continuïteit van bepaalde delen van de Blauwbossen gaat minstens terug tot de 18de eeuw.