Opgaande amberboom bij ziekenhuis Maria Middelares

Houtig erfgoed

Beschrijving

De amberboom in de voortuin van het voormalige kasteel Hanus te Sint-Denijs-Westrem is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 30 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De amberboom, evenals een cirkelvormige zone eromheen met een straal van 30 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De boom vertoont een historische samenhang met het voormalig kasteen Hanus, nu ziekenhuis Maria Middelares.

artistieke waarde

De amberboom is de dikste en vermoedelijk ook oudste van Vlaanderen en Belgiƫ en vormt een structuurbepalend element van een tuinarchitecturaal ensemble en een beeldbepalend onderdeel van een tuinarchitecturaal concept.

Kortrijksesteenweg 1026 (Gent)
De amberboom staat in de voortuin van het voormalig kasteel Hanus, later omgevormd tot ziekenhuis Maria Middelares, langs de Kortrijksesteenweg tussen Gent en Sint-Denijs-Westrem, op ongeveer 20 meter van het gebouw.