Beschermd monument

Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein

Beschermd monument van 05-11-2013 tot heden

ID: 8971   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8971

Besluiten

Plataan
definitieve beschermingsbesluiten: 05-11-2013  ID: 5225

Beschrijving

De plataan op het Prudens Van Duyseplein te Gent is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 23,5 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

De als monument beschermde plataan maakt ook deel uit van de bescherming van het Prudens Van Duyseplein als dorpsgezicht bij koninklijk besluit van 5 april 1978.Waarden

De plataan op het Prudens Van Duyseplein, alsook de cirkelvormige zone er rond met een straal van 23,5 meter, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

De plataan is zeer beeldbepalend voor zijn omgeving. Hij vormt het middelpunt van het plein waarop vijf straten op uitkomen en is de centrale blikvanger van de stervorm. De ruimte waarin hij zich bevindt wordt dan ook gedefinieerd door zijn omvang, uitstraling en groeikracht, want zijn groeivorm is zeer opmerkelijk. Opgaande bomen met een dergelijke omvang en beeldbepalend karakter zijn zeldzaam.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein

Prudens Van Duyseplein zonder nummer (Gent)
De solitaire plataan bevindt zich op het Prudens Van Duyseplein te Gent, een in 1883 aangelegd rondpunt waar vijf straten op uit komen. De plataan vormt een markante blikvanger en is het middelpunt van het plein.