Herberg In de afspanning De Klok met bijgebouwen: gevels en bedaking

Gemeente Gavere
Locatie Baaigemstraat 354 (Gavere)
Alternatieve naam Oud Gemeentehuis

Herberg In de afspanning De Klok

Baaigemstraat 354, Gavere (Oost-Vlaanderen)

Café de Klokke, oorspronkelijk loodrecht op de straat ingeplant boerenarbeidershuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. In de 19de eeuw opgesplitst in twee woningen.

Beschrijving

De gevels en bedaking van herberg In de afspanning De Klok en de bijgebouwen zijn beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van het gebouw als volgt gemotiveerd: "Als voorbeeld van een kleinschalige, in kern 18de-eeuwse dorpsbebouwing die zeer gaaf is bewaard."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000687, Kerkstraat: oude herberg met bijgebouwen (gevels en bedaking) (S.N., 1982)

Waarden

De oude herberg en de bijgebouwen (gevels en bedaking), gelegen Kerkstraat, te Gavere (Baaigem) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: