Bulkenlandschap met hakhout en knotbomen

Beschrijving

Het bulkenlandschap met houtkanten en knotbomen te Drongen is beschermd als monument. Een zone van 10 meter er rond is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

Het bulkenlandschap met hakhout en knotbomen, evenals een zone van 10 meter er rond, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

De locatie is een illustratief voorbeeld van het historische bulkenlandschap in de omgeving van Gent. Bulken zijn natte, lager gelegen gronden die pas vanaf de 12de-13de eeuw ontgonnen werden. Om het natte land te ontwateren werden grachten gedolven op regelmatige afstand van elkaar, waardoor afgescheiden percelen ontstonden. Hoe natter de grond, hoe dichter de grachten bij elkaar lagen. Omdat de vochtigheid van de percelen niet overal dezelfde was, konden de bulken niet gemeenschappelijk en op hetzelfde ogenblik bewerkt worden. Het bulkenlandschap wordt gekenmerkt door een afwisseling van akkers en hooiland met een gesloten karakter door de aanwezigheid van houtkanten en knotbomen. De houtkanten en knotbomen zijn langs de grachten geplant met als functie het ontwateren van de percelen en als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.

wetenschappelijke waarde

Het hakhout en knotbomen, hoofdzakelijk bestaande uit schietwilg (Salix alba), kraakwilg (Salix fragilis), zwarte els (Alnus glutinosa) en gewone es (Fraxinus exelsior), zijn een zuivere vertegenwoordiger van hun soort en vormen zodanig een belangrijk genenreservoir voor de regio.

artistieke waarde

De houtkanten hebben een regelmatig karakter en zijn een waardevol landschapselement voor de omgeving. Ze accentueren de structuur van de landbouwpercelen en zijn beeldbepalend.

Bulkenlandschap Paradijskouter

Treinstraat (Gent)
Langs de spoorlijn Gent - Brugge, ter hoogte van de Treinstraat te Drongen, bevindt zich een relict van een bulkenlandschap bestaande uit hakhout en in mindere mate uit knotbomen, die hoofdzakelijk bestaan uit schietwilg, kraakwilg, zwarte els en gewone es.