Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Borgwal

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel Borgwal, bijgebouwen en park

Het kasteeldomein Borgwal is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het kasteel Borgwal, bijgebouwen en park, te Gavere (Vurste), is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Leenstraat 31-35 (Gavere)
Waterkasteel met 18de-eeuwse kern, aangepast midden 19de eeuw, staand te midden van een grote vijver met gemetste kaaimuren, deel uitmakend van de strakke 18de-eeuwse tuinaanleg met tuinbruggen, grotten, tuinpaviljoen en ijskelder. Het kasteeldomein telt een aantal aanhorigheden waaronder de monumentale toegangspoort, het staatsieplein en neerhof aangelegd voor het kasteel met karakteristieke opstelling in U-vorm. Op het neerhof staat tevens een monumentale vierkante duiventoren, heropgericht in de 19de-eeuw naar een 17de-eeuwse voorloper. Het domein is voorzien van een bakstenen omheiningsmuur met ingebouwde kapel.