Serristenwoning Raussens met bijgebouwtje

Beschermd monument van 08-06-1995 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Solheide
Locatie Solheide 16 (Overijse)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23062/107.1
  • 4.01/23062/117.1
  • OB001091

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Serristenwoning Raussens met serres

Solheide zonder nummer, 16, Overijse (Vlaams-Brabant)

Ruime drie traveeën brede woonst met symmetrische gevelbehandeling, serres en een vrijstaand bijgebouwtje waarin de druiven werden verpakt, circa 1900 door Eugène Raussens opgetrokken.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Villa Raussens, een serristenwoning van rond 1900 te Overijse, is beschermd als monument met inbegrip van het bijgebouw.

Waarden

De woning Rausens met inbegrip van het bijgebouwtje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Omwille van de historische en documentaire waarde als materiële getuigen van de opkomst en massale verspreiding van de druivencultuur ten zuiden van Brussel, met het interbellum als hoogtepunt, en van de ingrijpende maatschappelijke en economische verschuivingen die hiermee gepaard gingen. Beide woningtypes illustreren niet alleen de nieuw verworven status en de burgerlijke mentaliteit van de serrist, maar ook de architecturale evolutie uit die periode. De woning Rausens (circa 1900), een tweegevelwoning onder wolfsdak, vormt met haar traditionele opbouwen indeling het typevoorbeeld uit de eerste bouwperiode (vóór de Eerste Wereldoorlog).

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.