Notariswoning Colpaert

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zelzate
Deelgemeente Zelzate
Straat Polderstraat
Locatie Polderstraat 1, Polderstraat 3 (Zelzate)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43018/103.1
  • OO003195

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Notariswoning Colpaert

Polderstraat 1-3, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

Op de plaats van het burgerhuis (nummer 1) met aanpalende woning (nummer 3) stond in de 18de eeuw een hoeve, bewoond door de familie Acke. Na het huwelijk van Livinia Acke met Cyprianus Colpaert in 1754 werd een deel van de stallen omgebouwd tot woning (het huidige nummer 3). Het nog bestaande hoekhuis werd vermoedelijk nieuw gebouwd door notaris Cyprianus Colpaert in 1791-92.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De voormalige notariswoning Colpaert is beschermd als monument.

Waarden

Eind 18de-eeuws burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het opvallend burgerhuis, gebouwd als notariswoning tegenover de vroegere parochiekerk, nu begraafplaats, is een uitzonderlijke architecturale getuige van de oudste dorpskern van Zelzate, waarvan nagenoeg geen materiële sporen meer bewaard zijn. Het huis is een representatief voorbeeld van een vooraanstaand burgerhuis in Lodewijk XVI-stijl uit het einde van de 18de eeuw, met zijn kenmerkende decoratieve gevelarchitectuur, een uniek voorbeeld in Zelzate van een dergelijke stijlgevel. De opvallende gepleisterde lijstgevel vertoont alle kenmerken van een laat-18de-eeuwse gevel met rijke stucdecoratie en geaccentueerde deuromlijsting, getuigend van de invloed van de stedelijke burgerlijke architectuur op de architectuur in een plattelandskern. Ook het binnenhuis bevat nog verscheidene authentieke elementen in classicistische stijl, zoals het stucplafond in de voorste kamer, de trap met een mooi uitgewerkte trappaal, en de brede schouw in de keuken.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.