Gietijzeren brug en vijver

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zelzate
Deelgemeente Zelzate
Straat Leegstraat
Locatie Leegstraat zonder nummer (Zelzate)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43018/107.1
  • OO003241

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Tuin met gietijzeren brug

Leegstraat zonder nummer, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

Vijver en hangbrug behoren momenteel tot het domein van het gemeenschapsonderwijs, ijzeren hangbrug heeft een vermoedelijke constructiedatum in de periode 1880-1885.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De gietijzeren hangbrug en de vijver zijn beschermd als monument.

Waarden

IJzeren hangbrug en vijver zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De ijzeren hangbrug over de vijver in een vroegere privé-tuin is een zeldzaam voorbeeld van ijzeren hangbrug die typologisch aan het einde van de 19de eeuw te dateren is en waarvan in Vlaanderen tot op heden slechts een viertal exemplaren bekend zijn.
Als miniatuurhangbrug van het type hangbrug, ontstaan in Frankrijk in de jaren 1820, met een draagstructuur gevat tussen gietijzeren pylonen en draagkabels bestaande uit een bundel getrokken ijzeren draden, is dit sierhangbrugje zeer illustratief voor een belangrijke stap in de ontwikkeling van de burgerlijke bouwkunde.
De grillige vijver met de brug erover zijn de laatste getuigen van een landschapstuin, aangelegd bij een burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.