Café Regina

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zelzate
Deelgemeente Zelzate
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 15 (Zelzate)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43018/104.1
  • OO003243

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Café Regina

Grote Markt 15, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

Café Regina met volledig bewaard interieur, sobere lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen, heden gemarkeerd door een arduinen pui, gebouwd in 1929.

Beknopte karakterisering

Typologiecafés
Dateringinterbellum

Beschrijving

Café Regina is beschermd als monument.

Waarden

Café Regina is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Café Regina is door zijn intact behouden cafédecor uit het interbellum een zeldzaam voorbeeld van het typisch burgerlijk café-interieur dat in de eerste helft van de 20ste eeuw zo populair was. Het totaalconcept met lambriseringen met wandspiegels en aansluitende zitbanken, de toog met tapkast, de vitrinekasten en glazenrekken, de warme kleurschakeringen van het structuurbehang en de geschilderde bloemenfries creëren een sfeer van standing en intimiteit, kenmerkend voor het "bruin café", en dat zijn oorsprong vindt in de vroegere luxueuze koffiehuizen. Het verzorgd cafémeubilair en de decoratieve afwerking, de authentieke vloeren en origineel binnenschrijnwerk geven het geheel een grote homogeniteit en getuigen van kunstzinnig vakmanschap.
Als openbare drankgelegenheid, met locatie op de Grote Markt, waar sinds generaties burgers en zakenlui komen praten, discussiëren, onderhandelen, de krant lezen of kaarten, heeft het café een ontegensprekelijke sociaal-culturele waarde.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.