Café Regina

Geografisch pakket Zelzate, Assenede en Evergem

Café Regina is beschermd als monument.

Café Regina is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Café Regina is door zijn intact behouden cafédecor uit het interbellum een zeldzaam voorbeeld van het typisch burgerlijk café-interieur dat in de eerste helft van de 20ste eeuw zo populair was. Het totaalconcept met lambriseringen met wandspiegels en aansluitende zitbanken, de toog met tapkast, de vitrinekasten en glazenrekken, de warme kleurschakeringen van het structuurbehang en de geschilderde bloemenfries creëren een sfeer van standing en intimiteit, kenmerkend voor het "bruin café", en dat zijn oorsprong vindt in de vroegere luxueuze koffiehuizen. Het verzorgd cafémeubilair en de decoratieve afwerking, de authentieke vloeren en origineel binnenschrijnwerk geven het geheel een grote homogeniteit en getuigen van kunstzinnig vakmanschap.
Als openbare drankgelegenheid, met locatie op de Grote Markt, waar sinds generaties burgers en zakenlui komen praten, discussiëren, onderhandelen, de krant lezen of kaarten, heeft het café een ontegensprekelijke sociaal-culturele waarde.

Café Regina

Grote Markt 15 (Zelzate)
Café Regina met volledig bewaard interieur, sobere lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen, heden gemarkeerd door een arduinen pui, gebouwd in 1929.