Café Regina

Gemeente Zelzate
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 15 (Zelzate)

Café Regina

Grote Markt 15, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

Rijwoning met café Regina, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1929 door hotelhouder Kamil De Guchtenaere ter vervanging van een vroegere woning en slagerij. Oude prentbriefkaarten tonen oorspronkelijk een witte gevel. Het huidige parement met pui van blauwe hardsteen en de bakstenen bovenbouw dateert vermoedelijk pas uit de jaren 1960.

Typologiecafés

Café Regina is beschermd als monument.

Café Regina is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Café Regina is door zijn intact behouden cafédecor uit het interbellum een zeldzaam voorbeeld van het typisch burgerlijk café-interieur dat in de eerste helft van de 20ste eeuw zo populair was. Het totaalconcept met lambriseringen met wandspiegels en aansluitende zitbanken, de toog met tapkast, de vitrinekasten en glazenrekken, de warme kleurschakeringen van het structuurbehang en de geschilderde bloemenfries creëren een sfeer van standing en intimiteit, kenmerkend voor het "bruin café", en dat zijn oorsprong vindt in de vroegere luxueuze koffiehuizen. Het verzorgd cafémeubilair en de decoratieve afwerking, de authentieke vloeren en origineel binnenschrijnwerk geven het geheel een grote homogeniteit en getuigen van kunstzinnig vakmanschap.
Als openbare drankgelegenheid, met locatie op de Grote Markt, waar sinds generaties burgers en zakenlui komen praten, discussiëren, onderhandelen, de krant lezen of kaarten, heeft het café een ontegensprekelijke sociaal-culturele waarde.