Gemeentehuis Zelzate

Geografisch pakket Zelzate, Assenede en Evergem

Het gemeentehuis van Zelzate is, met uitzondering van de buitenlift, beschermd als monument.

Waarden

Gemeentehuis, met uitzondering van de buitenlift, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het gemeentehuis, gebouwd in 1938 naar ontwerp van de Gentse architect Geo Bontinck is een mooi voorbeeld van modernistische architectuur uit het interbellum. Als moderne functionele constructie in beton en baksteen, is het gebouw kenmerkend voor het romantisch kubisme en zeer representatief voor de vroege realisaties van architect Bontinck. Door zijn typologische en stilistische kenmerken met totale volumewerking, asymmetrische opbouw, bandramen en platte daken, heeft het gebouw een sterk representatief karakter en een grote symboolwaarde voor de moderne, progressieve en dynamische industriegemeente langs het kanaal.
De behouden binnenstructuur met centrale open traphal, overvloedig verlicht door glastegels in de vloer en in het betonnen gewelfd plafond, is exemplarisch voor de bouwperiode en voor de representatieve functie als openbaar gebouw.
Binnen het architecturaal patrimonium van openbare gebouwen in onze streken neemt het gemeentehuis ook een uitzonderlijke plaats in door de zeldzaam voorkomende modernistische stijl.

Grote Markt 1 (Zelzate)
Het gemeentehuis is een mooi voorbeeld van modernistische architectuur in beton en baksteen, op de hoek gemarkeerd door een hoger oplopende torentravee, gebouwd in 1938 naar plannen van Geo Bontinck.