Kasseiweg Lange Munte

Beschermd monument van 07-06-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gavere, Oosterzele
Deelgemeente Dikkelvenne, Scheldewindeke
Straat Staatsbaan, Lange Munte
Locatie Staatsbaan zn (Gavere), Lange Munte zn (Oosterzele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44052/105.1
  • 4.01/44052/123.1
  • OO000409

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasseiweg Lange Munte

Staatsbaan zonder nummer, Lange Munte zonder nummer, Gavere, Oosterzele (Oost-Vlaanderen)

Deze 4 kilometer lange kasseiweg werd aangelegd kort voor de Tweede Wereldoorlog met mozaïekkasseitjes in een boogverband en verbindt de dorpskom van Scheldewindeke met de weg Gent – Brakel.

Beknopte karakterisering

Typologiekasseiwegen
DateringWO I, interbellum

Beschrijving

De kasseiweg Lange Munte is beschermd als monument.

Waarden

De kasseiweg Lange Munte te Gavere-Oosterzele, met inbegrip van de bermen vervat in het openbaar domein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van lang- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

historische waarde

deze kasseiweg is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, teruggaande op eeuwenoude technieken.

sociaal-culturele waarde

de zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zeer karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter. Ze worden door menig wandelaar, wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om er zijn geliefde sport te beoefenen. In de 'Ronde van Vlaanderen' zijn de kasseiwegen een belangrijk onderdeel in de finale van dit jaarlijks wielerevenement.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.