Beschermd monument

Kasseiweg Lange Munte

Beschermd monument van 07-06-1996 tot heden
ID: 8993   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8993

Besluiten

Kasseiweg
definitieve beschermingsbesluiten: 07-06-1996  ID: 3035

Beschrijving

De kasseiweg Lange Munte is beschermd als monument.


Waarden

De kasseiweg Lange Munte te Gavere-Oosterzele, met inbegrip van de bermen vervat in het openbaar domein is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van lang- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

historische waarde

deze kasseiweg is nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, teruggaande op eeuwenoude technieken.

sociaal-culturele waarde

de zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zeer karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter. Ze worden door menig wandelaar, wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om er zijn geliefde sport te beoefenen. In de 'Ronde van Vlaanderen' zijn de kasseiwegen een belangrijk onderdeel in de finale van dit jaarlijks wielerevenement.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasseiweg Lange Munte

Lange Munte zonder nummer, Staatsbaan zonder nummer (Gavere, Oosterzele)
Deze 4 kilometer lange kasseiweg werd aangelegd kort voor de Tweede Wereldoorlog met mozaïekkasseitjes in een boogverband en verbindt de dorpskom van Scheldewindeke met de weg Gent – Brakel.