Station Sint-Joris-Weert: stationsgebouw en opslagplaats

Beschermd monument van 21-06-2005 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Oud-Heverlee
Deelgemeente Sint-Joris-Weert
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 1, Stationsstraat 1A, Stationsstraat 1B, Stationsstraat 1C, Stationsstraat 1D, Stationsstraat 3 (Oud-Heverlee)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24086/105.1
  • 4.01/24086/114.1
  • OB001681

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Sint-Joris-Weert en goederenloods

Stationsstraat 1, 1A-D, 3, Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant)

Bakstenen hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen met rechts een lager bijgebouw van 4 traveeën en links een dienstgebouwtje, bijhorende kleine goederenloods gedeeltelijk verwerkt in een recenter gebouw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het stationsgebouw uit 1904 en de opslagplaats van het station van Sint-Joris-Weert, gelegen aan de spoorlijn Leuven-Waver.

Waarden

Het spoorwegstation met inbegrip van de oude goederenloods is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als een goed voorbeeld van een stationsgebouw van 1904, van het type Staatsspoorwegen 1895, variant op het type Staatsspoorwegen 1881 (subvariante met speklagen en siermotieven in gele baksteen), dat daarenboven deel uitmaakt van een grotere site die bestaat uit een tramstation (reeds als monument beschermd) en een tramstelplaats, opgetrokken in het kader van het uitbouwen van de Buurtspoorwegen. Het gaat hier bijgevolg om een essentieel onderdeel van een zeldzaam wordend voorbeeld van een landelijke stationssite en mobiliteitsknooppunt voor openbaar spoorverkeer zoals dit rond 1900 werd geconcipieerd en gecoördineerd.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.