Beschermd monument

Serristenwoning Charlier

Beschermd monument van tot heden

ID
900
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/900

Besluiten

Villa Rausens met bijgebouw en omgeving, villa Charlier met bijgebouw en omgeving en serres
definitieve beschermingsbesluiten: 08-06-1995  ID: 2897

Beschrijving

Villa Charlier te Overijse, een serristenwoning gebouwd door architect Charles Mariën in 1924, is beschermd als monument met inbegrip van het bijgebouw.Waarden

De villa Charlier met inbegrip van het bijgebouwtje, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Omwille van de historische en documentaire waarde als materiële getuigen van de opkomst en massale verspreiding van de druivencultuur ten zuiden van Brussel, met het interbellum als hoogtepunt, en van de ingrijpende maatschappelijke en economische verschuivingen die hiermee gepaard gingen. Beide woningtypes illustreren niet alleen de nieuw verworven status en de burgerlijke mentaliteit van de serrist, maar ook de architecturale evolutie uit die periode.
De villa Charlier (1924), een realisatie van de Hoeilaartse architect Charles Mariën (1879-1947) wiens decoratieve, pittoreske stijl, sterk beïnvloed door de Amsterdamse School, in de streek een massale verspreiding kende is tekenend voor de tweede bouwperiode (1920-1940). Deze driegevelvilla getuigt van een meer dynamisch concept waarbij het kubieke volume wordt verlevendigd door architecturale elementen, zoals portieken, erker en balkon, en een overvloedige decoratieve toepassing van hout.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Serristenwoning Charliers

Mollenberg 10 (Overijse)
Driegevelvilla met vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken in baksteen met beperkt gebruik van natuursteen, in 1924 gebouwd door architect Mariën.