Kasteeldomein van Leeuwergem

Gemeente Zottegem
Deelgemeente Leeuwergem
Straat Kasteel van Leeuwergem
Locatie Kasteel van Leeuwergem 1 (Zottegem)

Kasteel van Leeuwergem 1, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Rechthoekig omgracht kasteel, gelegen in een beschermde omgeving ten noorden van de dorpskom, toegankelijk via een beboomde dreef, vanaf de Gentse Steenweg (grondgebied Elene).

Lovertheater uit haagbeuk Kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)

Het lovertheater is volledig aangelegd in haagbeuk en is uniek in zijn soort voor België. Er is een gecompartimenteerde inkompartij die met geschoren hagen en leilindes werd afgeboord. Haaks op de inkompartij is de toegang tot het theater, met op het einde het centrale middenvak. Ook op het eind van de toegang zijn er links en rechts de berceaus die het theater volledig ontsluiten en toegang geven tot de loges. De loges zelf zijn telkens afgeboord met, op overkijkbare hoogte, geschoren hagen.

De bescherming als monument omvat het kasteel van Leeuwergem en de omgeving.

Waarden

Het kasteel van Leeuwergem en de omgeving ervan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architecturale waarde:

in casu oudheidkundige waarde: