Teksten van Afspanning In de Posthoorn

Afspanning In de Posthoorn_versie1_20151209 ()

De voormalige afspanning De Posthoren te Vossem, is beschermd als monument.

Woning De Posthoren_versie 1_20130913 ()

Woning ‘De Posthoren’, gedateerd 1779 op gevelsteen boven de inkom.

Historiek

De woning ‘De Posthoren’ is via een gevelsteen gedateerd in 1779. Toch was hier in het midden van de 17de eeuw al een gebouw aanwezig. Mogelijks refereert de gevelsteen naar de verbouwing van een bestaand gebouw.

Beschrijving

De woning ‘De Posthoren’ is gelegen tegenover de kerk op de hoek van de dorpsstraat en met de Sint-Pauluslaan. Het is een breedhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder een zadeldak. Boven de inkomdeur is een dakkapel aanwezig. Links naast het hoofdvolume werd een kleine schuur gebouwd. De gevels werden gecementeerd. De toegangsdeur heeft een korfboogomlijsting met druiplijst met schouderstukken en geprofileerde sluitsteen en imposten. Boven de inkom is een gevelsteen aangebracht met de voorstelling van een posthoorn tussen de regels van het opschrift ‘I D / 1779’.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000426, Oude dorpswoning De Posthoren, beschermingsdossier, doos 56.46 map 6398.
  • VERBESSELT J. s.d.: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw XVI, s.l., 31-35.

Auteurs:  Foubert, Annemie