Classicistisch herenhuis

Beschermd monument van 12-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kaprijke
Deelgemeente Kaprijke
Straat Voorstraat
Locatie Voorstraat 52 (Kaprijke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43007/127.1
  • 4.01/43007/152.1
  • OO002596

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Classicistisch herenhuis

Voorstraat 52, Kaprijke (Oost-Vlaanderen)

Herenwoning met een gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gevelarchitectuur in classicistische stijl uit het einde van de 18de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dit classicistisch herenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het rijhuis is een goed bewaard en enig voorbeeld in de gemeente van een herenhuis met een geprononceerde en rijk bewerkte gevelarchitectuur in classicistische stijl uit het einde van de 18de eeuw. De karakteristieke gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met twee markante Ionische kolossale pilasters ter aflijning van de drie middentraveeën heeft in de centrale travee een opvallende rondboogdeur met sierlijk traceerwerk in het bovenlicht gevat in een rechthoekige geprofileerde omlijsting. Gecanneleerde consoles en spiegelpanelen met rozetversiering zijn eigen aan deze stijluiting.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.