Brouwerswoning

Geografisch pakket Kaprijke

Deze brouwerswoning, een herenhuis met aanbouwsel, is beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis met aanbouwsel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het ruim herenhuis bij een voormalige, achterin gelegen brouwerij gebouwd in opdracht van brouwer V. Standaert in 1893, neemt in de dorpsbebouwing een opvallende plaats in. Gaaf voorbeeld in Kaprijke van woonhuisarchitectuur met een rijk gedetailleerde geveldecoratie in eclectische stijl, geïnspireerd op de Vlaamse renaissance met pittoreske topgevel, sculpturale boogvulling van de vensters en sierankers en balkon boven de deur. De sobere decoratie van het interieur uit de bouwperiode is passend gerenoveerd, met behoud van de marmeren schouwen en rozetplafonds.

Brouwerswoning

Plein 45-47 (Kaprijke)
Herenhuis beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 12/12/2002 en gebouwd in opdracht van brouwer Victor Standaert in 1893, blijkens de jaartalcartouche op de voorgevel.