Herenhuis in art decostijl

Geografisch pakket Kaprijke

Dit herenhuis in art decostijl is beschermd als monument.

Waarden

Het rijhuis in art decostijl is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De in het straatbeeld sterk opvallende rijwoning, gebouwd rond 1934 naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil in opdracht van A. Loontjens-Dossche, is het mooiste en best bewaarde voorbeeld in Kaprijke van modernistische en expressionistische vormgeving in baksteenarchitectuur uit het interbellum, ook zogenaamd het 'romantisch kubisme'. De asymmetrische en plastische gevelopbouw met een hoger opgaand gedeelte versterkt het dynamische en monumentale karakter. Het metselwerk van bruine bakstenen met horizontaal doorlopende voegen, de brede vensters met glasraampjes als bovenlichten aangebracht in horizontale stroken, de gevelvlakken in twee tinten ruwe crepi en de platte daken afgewerkt met verticale dakpannen, vormen karakteristieke bouwelementen van deze modernistische baksteenarchitectuur. De ronde erker over twee bouwlagen is de blikvanger aan de tuinzijde. De hoogwaardige kwaliteit van de architectuur komt ook tot uiting in de beredeneerde ruimteindeling met de typische, grotendeels gaaf bewaarde decoratieve en kleurrijke interieuraankleding op de benedenverdieping. Speciale aandacht ging vooral naar de inkomhal met fraaie mozaïekvloer en de markante vormgeving van de trap voorzien van aangebouwd vast meubel. In de eetkamer en het salon is een stijlvolle plafondverlichting ingewerkt in de bekleding met fineerhout, in de eetkamer staat tevens een kleurrijk betegelde sierschouw.

Herenhuis in art-decostijl

Voorstraat 38 (Kaprijke)
De rijwoning is volgens het kadasterarchief gebouwd rond 1934 in opdracht van Alfons Loontjens-Dossche. Herenhuis in romantisch kubisme naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil. De modernistische en expressionistische vormgeving van de baksteenarchitectuur uit het interbellum vormt een opvallend element in het straatbeeld.