Herenhuis in art decostijl

Beschermd monument van 12-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kaprijke
Deelgemeente Kaprijke
Straat Voorstraat
Locatie Voorstraat 38 (Kaprijke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43007/129.1
  • 4.01/43007/155.1
  • OO002653

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis in art-decostijl

Voorstraat 38, Kaprijke (Oost-Vlaanderen)

De rijwoning is volgens het kadasterarchief gebouwd rond 1934 in opdracht van Alfons Loontjens-Dossche. Nu een residentiële afdeling van een begeleidingstehuis voor jongens, afhangend van het familiaal tehuis, vzw Blij Leven te Bassevelde, die het huis aankocht in 1988.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Dit herenhuis in art decostijl is beschermd als monument.

Waarden

Het rijhuis in art decostijl is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De in het straatbeeld sterk opvallende rijwoning, gebouwd rond 1934 naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil in opdracht van A. Loontjens-Dossche, is het mooiste en best bewaarde voorbeeld in Kaprijke van modernistische en expressionistische vormgeving in baksteenarchitectuur uit het interbellum, ook zogenaamd het 'romantisch kubisme'. De asymmetrische en plastische gevelopbouw met een hoger opgaand gedeelte versterkt het dynamische en monumentale karakter. Het metselwerk van bruine bakstenen met horizontaal doorlopende voegen, de brede vensters met glasraampjes als bovenlichten aangebracht in horizontale stroken, de gevelvlakken in twee tinten ruwe crepi en de platte daken afgewerkt met verticale dakpannen, vormen karakteristieke bouwelementen van deze modernistische baksteenarchitectuur. De ronde erker over twee bouwlagen is de blikvanger aan de tuinzijde. De hoogwaardige kwaliteit van de architectuur komt ook tot uiting in de beredeneerde ruimteindeling met de typische, grotendeels gaaf bewaarde decoratieve en kleurrijke interieuraankleding op de benedenverdieping. Speciale aandacht ging vooral naar de inkomhal met fraaie mozaïekvloer en de markante vormgeving van de trap voorzien van aangebouwd vast meubel. In de eetkamer en het salon is een stijlvolle plafondverlichting ingewerkt in de bekleding met fineerhout, in de eetkamer staat tevens een kleurrijk betegelde sierschouw.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.