Serres

Gemeente Overijse
Straat Solheide
Locatie Solheide 16 (Overijse)

Serristenwoning Raussens met serres

Solheide zonder nummer, 16, Overijse (Vlaams-Brabant)

Ruime drie traveeën brede woonst met symmetrische gevelbehandeling, serres en een vrijstaand bijgebouwtje waarin de druiven werden verpakt, circa 1900 door Eugène Raussens opgetrokken.

Typologieserres
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De veertien ronde serres van het voormalige bedrijf Rausens te Overijse, zijn beschermd als monument.

De veertien serres zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Deze ronde, volledig in glas en ijzer opgetrokken serres met gebogen, metalen gebinten behoren tot één van de oudste serretypes van de streek, waarvan slechts nog enkele exemplaren bleven bewaard. Hoe en waarom ze werden verdrongen door het massaal geproduceerde standaardtype met houten gebinten is momenteel nog niet duidelijk.