Dwarsschuur

Beschermd monument van 12-12-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kaprijke
Deelgemeente Kaprijke
Straat Wauterstraat
Locatie Wauterstraat 3 (Kaprijke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/43007/121.1
  • 4.01/43007/157.1
  • OO002656

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dwarsschuur

Wauterstraat 3, Kaprijke (Oost-Vlaanderen)

Dwarsschuur uit midden 18de eeuw en gerestaureerd in 1975, schuur beschermd als monument bij MB van 12/02/2002. Het landbouwbedrijf is buiten bedrijf en ingericht als landhuis met siertuin.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze dwarsschuur is beschermd als monument.

Waarden

De dwarsschuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De voormalige in 1975 gerestaureerde hoeve, nu een landhuis, bewaart een prachtige dwarsschuur uit midden 18de eeuw. De schuur is opgetrokken uit baksteen en afgedekt met een rietendak met zes rijen pannen aan voor- en achterzijde. De schuur bevatte van links naar rechts varkensstallen, een doorrit met dorsvloer met opwelvende schuurpoort, paardenstallen met gemetste kribben, koeienstallen met arduinen tussenschotten, een loofkot, een rechthoekige doorritpoort en varkensstallen. Het houtwerk van staldeuren, luiken en poorten is nieuw gemaakt, identiek aan het oude schrijnwerk en met hergebruik van het ijzeren beslag en is groen geschilderd. Binnen in een ankerbalk van de opwelvende eerste doorrit vindt men het ingekerfde jaartal 1751.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.