Abdij Nieuwen-Bosch: toren

Straat Tweebruggenstraat
Locatie Tweebruggenstraat 34-36 (Gent)

Abdij Nieuwen-Bosch

Tweebruggenstraat 34-36, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalige cisterciënzerinnenabdij "Nieuwen-Bosch", heden klooster en Instituut van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen. Tussen 1584 en 1594 verwerft de abdis verscheidene huizen en stukken grond in een wijk de zogenaamd "Groene Hoye" tussen Nederschelde en Opperschelde, begrensd door het Klein Begijohof en de Lange Violettestraat.

Beschrijving

De bescherming omvat de toren van de voormalige cisterciënzerinnenabdij of Nieuwen-Bos of Nieuwen Bossche. In 1976 werd de bescherming uitgebreid tot het volledige klooster.

Waarden

De toren van Nieuwen Bossche, Nonnen-Bossche geheten, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde:

in casu geschiedkundige waarde: