Herberg De Zwane, De Grote Zwaan en De Kleine Zwaan

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "De Zwane", voor het eerst vermeld begin 15de eeuw, vernield tijdens de bombardementen van Lodewijk XIV in 1684, sinds 1692 gesplitst in twee woningen.

Herberg De Zwane

Markt 20-21 (Oudenaarde)
Herberg De Zwane, voor het eerst vermeld begin 15de eeuw, vernield tijdens de bombardementen van Lodewijk XIV in 1684, sinds 1692 gesplitst in twee woningen. Twee bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder zadeldak met diepe achterbouw, in de loop van de 19de eeuw verhoogd met één verdieping. Nummer 20: monumentale laat 18de-eeuwse arduinen rondboogdeuromlijsting op neuten met imposten en sluitsteen, onder zware geprofileerde kroonlijst op consoles en kelderluik naar oude overwelfde kelder, de eerste bierkelder op de Markt.

Wordt opgevolgd door

Herberg De Zwane