Kasteeldomein Aveschoot: boerenwoning

Geografisch pakket Kaprijke

Deze boerenwoning, horend bij het kasteeldomein Aveschoot, is beschermd als monument.

De hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het boerenhuis in een begraasd voortuintje afgebakend door een haag, hoorde vanouds bij het kasteel en is tevens visueel verbonden met het kasteeldomein door zijn mooie ligging naast de Kasteeldreef. Het huisje uit het einde van de 18de eeuw is een kenmerkend en gaaf bewaard voorbeeld van de hoevebouw in Kaprijke en het Meeijesland, met een typerend laag boerenhuis onder pannen zadeldak met gewitte naar het zuiden gerichte voorgevel voorzien van rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken, op de zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen.

Boerenwoning

Aveschoot 31 (Kaprijke)
Voormalig boerenhuis, mooi gelegen achter in een omhaagd voortuintje naast de Kasteeldreef. Het boerenhuis hoorde vanouds bij het kasteel en dateert vermoedelijk uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw.