Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoekcomplex in classicerende barok met binnenplaatsen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming omvat het gebouwencomplex aan de hoek van de Burgstraat met de Jan Botermanstraat, met inbegrip van de binnenkoeren. Enkele gebouwen van het complex, waaronder het herenhuis in classicerende barok langs de Burgstraat en het Huis van de abdis in een hoek van de Jan Botermanstraat zijn ook beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het complex gebouwen Burgstraat 22A en 24 met inbegrip van de binnenplaatssen en hoekpand met de Jan Botermanstraat als volgt: "als oorspronkelijk één historische site van het 'Naeldekens Convent'."

Waarden

Het huis gelegen Burgstraat 22a, 24 met inbegrip van de binnenplaatsen en het hoekpand met de Jan Botermanstraat is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde:

Hoekcomplex

Burgstraat 24, 22A, Jan Botermanstraat 1-3, 1A-C (Gent)
Hoekcomplex, bestaande uit panden daterend uit verschillende periodes. Bewaarde restanten van het zogenaamde Naeldekens Couvent in de noordelijke vleugel met zijgevel in de Jan Botermanstraat, namelijk van de 13de-14de-eeuwse kapel van dit klooster. Later eigendom van de familie Laury, die onder meer een nieuw huis laat bouwen, namelijk de linkse dwarsvleugel gedateerd 1642. De voorgevel aan de Burgstraat werd verbouwd in 1728. Rechts daarvan bevindt zich het hoekhuis met de Jan Botermanstraat, uit de tweede helft 18de eeuw, maar mogelijk met een oudere kern. Vleugels aan de Jan Botermanstraat met onder meer voormalige koetshuizen en een woonhuis met een bepleisterde en beschilderde voorgevel in Lodewijk XIV-stijl.

Is de omvattende bescherming van

Herenhuis

Burgstraat 24-26 (Gent)
Nu breedhuis, drie bouwlagen hoog en zes traveeën breed onder mansardedak met dakkapellen, volgens archieffoto's gebouwd in 1904 op de plaats van drie gesloopte huizen. De huidige bepleisterde en beschilderde voorgevel is een recentere aanpassing van de twee gevels van 1904.