Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteeldomein van Berlare: park en toegangsdreef

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel met bijgebouwen en omgeving

Beschrijving

Het park en de toegangsdreef van het kasteeldomein van Berlare zijn beschermd als landschap. Het als monument beschermde kasteel met bijgebouwen maakt geen deel uit van het beschermde landschap.

De omgeving van het kasteel te Berlare is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Kapel Heilige Rochus en Heilige Agatha

Warande (Berlare)
Kapel schuin ingeplant op de, sinds de recente heraanleg, gekasseide zuidhoek van het grasplein voor de vroegere toegang van het kasteel van Berlare. Kleine rechthoekige bakstenen wegkapel uit 1904 op gecementeerde plint en onder pannen zadeldak.

Kasteeldomein van Berlare

Dorp 1 (Berlare)
Kasteel centraal gelegen in de dorpskern, met kasteelpark in landschapsstijl met dreven, bos, moestuin en vijverpartijen met ijzeren brug. Kasteel in 1722 heropgebouwd, waarschijnlijk op het puin of de resten van het voorgaande kasteel. De twee parallelle dienstgebouwen aan het voorplein van het kasteel kwamen gezien hun rococostijl waarschijnlijk pas in het midden of derde kwart van de 18de eeuw tot stand. De noordelijke dienstvleugel met de koetsierswoning, paardenstal en hovenierswoning, de zuidelijke vleugel met een werkplaats, het wagenhuis, de woning van de paardenknecht en een paardenstal met zadelkamer.