Herenhuis

Beschermd monument van 19-09-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kluisbergen
Deelgemeente Berchem
Straat Berchemstraat
Locatie Berchemstraat 18-20 (Kluisbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45060/120.1
  • 4.01/45060/139.1
  • OO000319

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis

Berchemstraat 18-20, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

Herenwoning naar verluidt gebouwd voor de familie van Meldert in de 17de eeuw. Complex gebouw, minstens sinds midden 19de eeuw met gesloten vierkante aanleg, waarvan thans L-vormig gebouw rest. Naar verluidt ooit afspanning.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dit herenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige woning van de van Melderts, een familie die een zeer belangrijke rol in de geschiedenis van Berchem heeft gespeeld op gebied van cultuur, relaties en functies.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een in oorsprong 17de-eeuwse grote herenwoning, oorspronkelijk bestaande uit vier vleugels rond een binnenkoer, waarvan thans nog straatvleugel bestaat en gekenmerkt door twee bouwlagen van acht traveeën met in de 19de eeuw gecementeerde gevels waarbij de middentravee een toren van anderhalve bouwlaag vormt met rondbogige inrijpoort, bekroond met tentdak waarop gesloten 'lantaarn'.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.