Hof te Meerhem

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Grote historische hoeve van het semi-gesloten type. Gelegen in het noordoosten van Mater, ten zuiden van de Meerhem Cauter en de spoorlijn Kortrijk-Brussel en in de vallei van de Molderbeek (grensbeek met Zwalm). Ingeplant op circa 330 m ten noordoosten van de straat, bereikbaar door een gekasseide toegangsweg die aanvangt tegenover het kruispunt Meerhem/Duisbeke. Kastanje- en Lindeboom markeren de voorzijde van de hoeve.

Hof te Meerhem

Meerhem 20 (Oudenaarde)
Het vroeger omgrachte Hof klimt op tot de late middeleeuwen. Grote hoeve van het semigesloten type, bereikbaar via een gekasseide toegangsweg. Grotendeels gekasseide diepe binnenplaats met toegang in overzolderd poortgebouw aan korte noordwestelijke zijde met doorrit midden in 19de-eeuwse bakstenen vleugel onder pannen zadeldak. Boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Verder onder meer volumineuze dubbele dwarsschuur met uitgebreid stalgedeelte en stalvleugel onder overstekend zadeldak.

Wordt opgevolgd door

Hof te Meerhem