Herenhuis Hotel Reylof

Beschermd monument van 26-03-1990 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Hoogstraat, Brouwersstraat
Locatie Brouwersstraat 21, Hoogstraat 36 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/429.1
  • 4.01/44021/952.1
  • OO001068

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis Hotel Reylof

Hoogstraat 36, Brouwersstraat 21, Gent (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl met dienstwoningen en achteruitgang in de Brouwersstraat, geschikt rondom een geplaveide binnenplaats. Ontpleisterde zandstenen voorgevel met oorspronkelijk acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met twee dakkapellen, volgens bouwaanvraag daterend van 1724.

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis Hotel Reylof, met inbegrip van de aanhorigheden en de binnenplaats met witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum).

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de gevels en bedaking van het huis met inbegrip van de geplaveide binnenplaats met paardenkastanje als volgt:
"- de historische waarde als het zogenaamde Hotel Reylof, gebouwd in opdracht van Baron Reylof in 1724 in Lodewijk XIV-stijl.
- de artistieke waarde als 18de-eeuwse herenwoning in Lodewijk XIV-stijl met dienstwoning en achteruitgang in de Brouwersstraat. De opmerkelijke stijlgevel is in 1724 opgetrokken uit zandsteen, de achtergevel is bepleisterd. De dienstgebouwen dateren van 1718.
- de artistieke waarde van het hoofdzakelijk 19de-eeuwse interieur.
- de artistieke en historische waarde van de ommuurde en geplaveide binnenplaats met beeldbepalende witte paardenkastanje."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het huis en aanhorigheden met binnenplaats en paardenkastanje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

historische waarde

in casu documentaire waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.