Herenhuis

Beschermd monument van 19-09-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kluisbergen
Deelgemeente Berchem
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 3 (Kluisbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45060/127.1
  • 4.01/45060/145.1
  • OO000329

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Herenhuis

Stationsstraat 3, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis gelegen in bochtig straatverloop, uit het eerste kwart van de 19de eeuw met latere aanpassingen. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot kunstleien tentdak.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dit herenhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een tweelaags herenhuis van het stedelijk type, met gepleisterde gevels en afgeknot, oorspronkelijk van een belvédère voorzien tentdak, voorts gekenmerkt door symmetrisch opgebouwde neoclassicistische gevels waarvan die in de as van de Stationsstraat het perspectief van deze straat sluit en zijgevels met blindgemetselde zesdelige rondboogramen waarvan enkele in de ronde boogvelden nog hun merkwaardige balustervormige stijlen hebben bewaard.

wetenschappelijke waarde

van de in oorsprong 17de-eeuwse eenlaagse woning, in het midden van de 19de eeuw tot herenhuis verbouwd met toevoeging van een verdieping.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.