Twee herenhuizen en brouwerij

Beschermd monument van 19-09-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kluisbergen
Deelgemeente Berchem
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 5, Stationsstraat 5A, Stationsstraat 7 (Kluisbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45060/128.1
  • 4.01/45060/146.1
  • OO000331

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Twee herenhuizen en brouwerij

Stationsstraat 5, 5A, 7, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

Voormalige brouwerij zogenaamd "Foulon", gelegen in doodlopend straatgedeelte, gesticht in 1865 en gestopt in 1962. Geheel van twee herenhuizen uit de eerste helft van de 19de eeuw met aansluitend en achterin gelegen vroegere dienstgebouwen van gewitte baksteen onder pannen zadeldaken, in U-vorm rond gekasseid erf.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze twee herenhuizen en de bijhorende brouwerij zijn samen beschermd als monument.

Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : van de 19de-eeuwse herenwoning van het stedelijk type, twee bouwlagen en een mezzanineverdieping hoog en geplaatst onder schilddak, met gerotste gevelbekleding en rechte vensteromlijstingen, centrale deur met arduinen omlijsting en met geprofileerde bepleistering uitgewerkte kroonlijst.

industrieel-archeologische waarde

van de bedrijfsgebouwen van de voormalige brouwerij Foulon, bestaande uit een tweelaags gebouw (nr. 5) van drie traveeën met gerotste gevelbekleding en rechthoekige ramen met rechte bepleisterde omlijstingen, met aanpalende poort die toegang verleent tot een gekasseide binnenkoer met aan drie zijden bakstenen bedrijfsgebouwen met gewitkalkte gevels op geteerde plint, geplaatst onder zadeldak en met achteraan een bakstenen vierkante schouw die in een cilindrisch gedeelte eindigt.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.