Herenhuis Ligy

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming omvat het Huis Ligy, deel van het voormalige Hof van Ravenstein. Ook de hoekhuizen naar het Sint-Michielsplein en de aanhorigheden aan de binnenplaats behoren tot de bescherming als monument. De historische site is eveneens als stadsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het Huis Ligy als volgt:
"- de historische waarde als grotendeels 18de-eeuws hotel deel uitmakend van het voormalige Hof van Ravenstein, waarvan sporen in de kelders opklimmen tot de 13de eeuw.
- de historische en artistieke waarde als grotendeels 18de-eeuws herenhuis met Lodewijk XIV-lijstgevel van 1726 met typisch fronton en een erker over twee bouwlagen in Lodewijk XVI-stijl van 1772. Loodrecht erop deel van een ouder huis met sporen van Doornikse steen met een grote overwelfde kelder uit de 13de eeuw, toegankelijk via Sint-Michielsplein 1. De ruime binnenplaats is afgesloten door respectievelijk een muur met sporen van een 16de-eeuwse galerij van zandsteen, fraaie bepleisterde stallingen van 1726 en een klein afzonderlijk gebouwtje eveneens uit de eerste helft van de 18de eeuw.
- de volkskundige waarde als het vermaarde snoepwinkeltje van Gentse Katrienspekken, sedert 1870 ondergebracht in de Ravensteinkelder."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het huis zogenaamd Huis Ligy is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Is de omvattende bescherming van

Herenhuis Ligy

Onderbergen 2, Sint-Michielsplein 1 (Gent)
Gedeelte van het voormalige Hof van Ravenstein waarvan kelders bewaard bleven. Hoekhuis van twee bouwlagen afgedekt door een mansardedak met twee dakkapellen; verbouwd in 1726, aangepast in het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeven traveeën brede bepleisterde en verankerde lijstgevel, met erkervormige middentravee in Lodewijk XVI-stijl van 1772. Aan de oostzijde muur met sporen van een 16de-eeuws portiek. Ernaast de vroegere stallen, gedateerd 1726; ten noordwesten aanbouw op vierkante plattegrond, uit het eerste kwart van de 18de eeuw.

Oud huis Katrien en kelder Hof van Ravenstein

Sint-Michielsplein 1 (Gent)
Bepleisterde en witgeschilderde gevel met imitatiebanden van één bouwlaag. Vermaard en enig snoepwinkeltje met trap die leidt naar overwelfde kelder uit de 13de eeuw, overblijfsel van het oude Hof van Ravenstein.

Vleugel Hof van Ravenstein

Sint-Michielsplein 2-3 (Gent)
Middelgroot hoekhuis met drie traveeën brede trapgevel van twee bouwlagen, onder sterk hellend zadeldak, vermoedelijk uit de 17de eeuw, en oorspronkelijk een vleugel van het oude Hof van Ravenstein en deel uitmakend van het gebouwencomplex Onderbergen 2.