Herenhuis Ligy met binnenplaats

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 26-03-1990 tot heden

Locatie Onderbergen 2, Sint-Michielsplein 1-3 (Gent)
Alternatieve naam Hof van Ravenstein

Herenhuis Ligy

Onderbergen 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Gedeelte van het voormalige "Hof van Ravenstein" waarvan kelders bewaard bleven. Hoekhuis van twee bouwlagen afgedekt door een mansardedak (kunstleien) met twee dakkapellen; door de eigenaar de graaf De La Faille, "heere van Afsenede ende Eecloo" verbouwd in 1726, aangepast in het vierde kwart van de 18de eeuw en in de 20ste eeuw.

Hoekhuis

Sint-Michielsplein 2, 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Middelgroot hoekhuis met drie traveeën brede trapgevel van twee bouwlagen, onder sterk hellend zadeldak, vermoedelijk uit de 17de eeuw, en oorspronkelijk een vleugel van het oude "Hof van Ravenstein" en deel uitmakend van het gebouwencomplex Onderbergen 2.

Oud huis Katrien

Sint-Michielsplein 1, Gent (Oost-Vlaanderen)

Bepleisterde en witgeschilderde gevel met imitatiebanden van één bouwlaag, vormt de overgang tussen Onderbergen nummer 2 en Sint-Michielsplein nummer 2.

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat het Huis Ligy met binnenplaats. Het herenhuis en de hoekhuizen van Onderbergen met het Sint-Michielsplein zijn ook als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van de bescherming als stadsgezicht van het Huis Ligy met inbegrip van de binnenplaats als volgt: "als voorbeeld van een 18de-eeuws hotel met oudere kern van het voormalige Hof van Ravenstein, waarachter een gekasseide binnenplaats met dienstgebouwen."

Waarden

Het huis zogenaamd Huis Ligy met inbegrip van de binnenplaats is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde: