Herenhuis in classicerende barok en achterbouw

Straat Poel
Locatie Poel 17 (Gent)

Poel 19, Gent (Oost-Vlaanderen)

Ruim herenhuis met zeven traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (leien), voorgevel volgens de bouwaanvraag daterend van 1730. Bepleisterde voorgevel op plint van zandsteen. Oude kelders bewaard.

De bescherming omvat het hoofdgebouw langs de straatzijde en de gevels en daken van de achterbouw.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het hoofdgebouw en de gevels en daken van de achterbouw als volgt: "als een fraai voorbeeld van een bepleisterd herenhuis in Lodewijk XIV-stijl daterend van 1730 met behoud van de oude kelders. Het verhoogde middenrisaliet is verrijkt met pilasters met verguld Korintisch kapiteel en een bekronend driehoekig fronton. Het 18de-eeuws achtergebouw met bepleisterde classicistische pilastergevel heeft een centrale voordeur in een arduinen omlijsting, gedateerd 1879."

Waarden

Het hoofdgebouw en de gevels en bedaking van het achtergebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde: