Perenboomgaard en Site Waterhof

Gemeente Linter
Straat Waterhofstraat
Locatie Waterhofstraat zonder nummer (Linter)

Site Waterhof met perenboomgaard

Waterhofstraat zonder nummer, Linter (Vlaams-Brabant)

Restant van een voormalig omwalde herenhoeve waarvan enkel de stalvleugel in typische Maasstijl overblijft, door middel van jaarankers AO 166? gedateerd, een oude productieboomgaard trekt de aandacht door zijn omvang.

Typologieboomgaarden, fruitbomen, hagen, natuurlijke waterlopen, opgaande bomen, stallen
Dateringderde kwart 17de eeuw, WO II
SoortCrataegus (meidoorn), Pyrus communis (gewone perenboom), Quercus rubra (Amerikaanse eik)

De Site Waterhof en de bijhorende perenboomgaard zijn beschermd als monument.

Waarden

De perenboomgaard en de site Waterhof zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

door zijn omvang is de oude productieboomgaard een beeldbepalend object in de omgeving. Hij trekt vooral de aandacht wanneer de bomen tijdens het voorjaar in bloei staan.

wetenschappelijke waarde

de variëteiten ('Dubbele Flip' en 'Légipont') die in de perenboomgaard voorkomen zijn zeldzaam geworden.

sociaal-culturele waarde, historische waarde, volkskundige waarde

de boomgaard is een typische Hagelandse productieboomgaard en een voorbeeld van goede landbouwpraktrijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De hoogstamboomgaard is tevens een goed voorbeeld van oudere snoeitechnieken. De oude stalvleugel is het enig overgebleven relict van de 17de-eeuwse herenhoeve Het Waterhof, in 1661 gebouwd door Maria-Catharina Van der Smisse van Bierset, adellijke weduwe van Menten op de omwalde site van het hof van de heren van Wesere waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 13de eeuw.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: een voor de streek zeldzaam, maar zeer representatief voorbeeld van een 166? gedateerde stalvleugel als restant van een grote herenhoeve annex brouwerij opgetrokken in decoratieve Maasstijl, gekarakteriseerd door het gebruik van Maastrichtersteen voor de plint, steigergaten en veelvuldige speklagen en Maaskalksteen voor de rechthoekige venster- en korfboogdeuromlijstingen.