Munkboshoeven en omgeving: fase 1

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 23-12-1977 tot heden

Straat Munkbosstraat
Locatie Munkbosstraat (Gavere), Munkbosstraat (Zottegem)

Gesloten hoeve

Munkbosstraat 8, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw; witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint afgelijnd met baksteenfries onder zadeldaken (pannen) en gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats met centraal grasveld en bomen. Inrijpoort opgenomen in de noordoostelijke stalvleugel.

Gesloten hoeve

Munkbosstraat 10, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Hoeve met bakstenen gebouwen op gepikte plint gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met grasveld.

Hoeve uithof en proosdij

Blokstraat 44, Gavere (Oost-Vlaanderen)

De norbertijnenabdij van Ninove, gesticht in 1137, kreeg van de lokale heren een aantal gronden op de wijk Boechoute en richtte er een exploitatiecentrum of hoeve op, de zogenaamde Curie de Bochout in de nabijheid van de Dries te Boechoute en de meierij of zogenaamd Hof te Spiegele.

Beschrijving

De omgeving van de Munkboshoeven (fase 1) te Gavere, Zottegem en Oosterzele is beschermd als landschap. De hoeven, gelegen Munkbosstraat 4 en 6, werden later beschermd als monument en maken ook deel uit van het beschermde landschap. De omgeving van de Munkboshoeve, gelegen Munkbosstraat 12, werd in 1980 beschermd als landschap.

Waarden

De Munkboshoeven en omgeving (eerste fase) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde