Tuinwijk Klein Rusland

Gemeente Zelzate
Deelgemeente Zelzate
Straat Achille De Clercqlaan, Albert Mechelincklaan, Dimitri Peniakofflaan, Jozef De Tillouxlaan, Kardinaal Mercierplein, Koophandelsplein, Opgeëistenstraat, Schoolstraat, Strijderslaan, Verminktenlaan, Vrijwilligerslaan
Locatie Achille De Clercqlaan 1-8, Albert Mechelincklaan 1-17, 2-16, Dimitri Peniakofflaan 1-31, 2A-26, Jozef De Tillouxlaan 1-17, 2-18, Kardinaal Mercierplein 1-41, 2-40, Koophandelsplein 1-29, 2-28, Opgeëistenstraat 1-9, 2-4, Schoolstraat 1-7, 2-24, Strijderslaan 1-19, 2-16, Verminktenlaan 1-15, 2-20, Vrijwilligerslaan 3-13, 4-36 (Zelzate)
Alternatieve naam Cité Industrielle

Tuinwijk voor industriearbeiders, tussen 1921 en 1928 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Société Coopérative Locale des Habitations à Bon Marché de Selzaete naar ontwerp van Huib Hoste en Louis Van der Swaelmen. Na W.O. II aanpassingen door Geo Bontinck, Charles en Gérald Hoge.

Gekoppelde tuinwijkwoningen

Kardinaal Mercierplein 3, 4, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

De gekoppelde woningen nummer 3-4 vormen een bouwblokje ingeplant aan een verspringende rooilijn in de zuidelijke hoek van het Kardinaal Mercierplein.

Kardinaal Mercierplein 15, 16, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

De gekoppelde woningen nummer 15-16 bevinden zich in de westelijke hoek van het Kardinaal Mercierplein.

Dimitri Peniakofflaan 1-3, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

Gekoppelde bakstenen woningen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (rode pannen), eerste woning gebouwd in de tuinwijk "Klein Rusland" naar ontwerp van architect Huib Hoste in 1921-1923.

Tuinwijkwoning

Strijderslaan 7, Zelzate (Oost-Vlaanderen)

Vrijstaand hoekhuis met de Albert Mechelincklaan in de tuinwijk "Klein Rusland", gebouwd in verschillende fasen van 1921 tot 1928 onder leiding van architect Huib Hoste, het hoekhuis aan de Strijderslaan maakt deel uit van de tweede bouwfase (1922-1924) met 74 woningen in asbeton.