Burgerhuis in rococo

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming omvat het burgerhuis in rococo aan de Leie, toegankelijk via een portaal in een bijgebouw aan het Hoefslagstraatje.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het huis als volgt:
- de historische en artistieke waarde als 18de-eeuws herenhuis toegankelijk langs een waterstraatje van de Langemunt naar de Leie, met een rococogevel, gedateerd 1753, uitziend op de Leie. Fraai gelede gevel met typisch middenrisaliet voorzien van een bekronend driehoekig fronton. In de zijgevel bevindt zich een markante portiek met Ionische zuilen van 1779 en een rondboogdeur van 1753.
- de artistieke waarde van het behouden interieur met inbegrip van het vroeg-20ste-eeuwse mobilair van een voormalige bankinstelling."

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Hoefslagstraatje 1 (Gent)
Rococohuis, uitziend op de Leie maar toegankelijk langs een portaal in een bijbouw in het Hoefslagstraatje. De beschilderde voorgevel aan de Leie is zes traveeën breed, twee bouwlagen hoog en afgedekt met een pseudo-mansardedak, 1753 gedateerd in het fries. Bepleisterde bijbouw met twee bouwlagen onder een mansardedak, met rondboogdeur eveneens van 1753 en in 1779 toegevoegd portiek met twee Ionische zuilen.