Herenhuis Hotel de Jonghe d'Ardoye

Beschermd monument van 26-03-1990 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Onderstraat
Locatie Onderstraat 8 (Gent)
Alternatieve naam Hof van Camericke; School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/418.1
  • 4.01/44021/965.1
  • DO000810
  • OO001084

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hotel de Jonghe d'Ardoye

Onderstraat 8, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig hotel "de Jonghe d'Ardoye", heden "School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie", sinds 1833 in de Onderstraat gevestigd in het 18de-eeuwse hotel. Uitbreiding in de loop van de 19de eeuw, eerst langs de tuinzijde, met kapel (1835) en kostschool, sinds kort gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Stijlrococo
Datering18de eeuw

Beschrijving

De bescherming omvat het voormalige Hotel de Jonghe d'Ardoye, in 1833 herbestemd als School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het voormalige Hotel de Jonghe-d'Ardoye als volgt:
"- de historische waarde als het voormalige Hotel de Jonghe d'Ardoye van 1751 met behoud van de oudere kern van het voormalige Hotel van Camericke. Sinds 1833 klooster en school van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie.
- de artistieke waarde als 18de-eeuwse herenwoning met gedeeltelijk bepleisterde voorgevel met behouden driehoekig fronton op versierde consoles en een arduinen spiegelboogdeur met bekronend balkonhek.
- de artistieke waarde van de bepleisterde en beschilderde Lodewijk XV-achtergevel met rijkelijk versierde pilasters, rocailles en korfmotieven in stuc.
- de artistieke waarde van het interieur met behouden, heden overdekte binnenplaats met wintertuin waarop typische Lodewijk XV-spiegelboogdeuren met bekronende druiplijsten op rocailleconsoles uitzien, en het salon aan de achterzijde met behouden stucplafond en lambrizeringen."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het voormalige Hotel de Jonghe d'Ardoye is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

historische waarde

in casu documentaire waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.