Beschermd monument

Herenhuis Hotel de Jonghe d'Ardoye

Beschermd monument van 26-03-1990 tot heden

ID
9121
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9121

Besluiten

Geografisch pakket Gent
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-1990  ID: 2364

Beschrijving

De bescherming omvat het voormalige Hotel de Jonghe d'Ardoye, in 1833 herbestemd als School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het voormalige Hotel de Jonghe-d'Ardoye als volgt:
"- de historische waarde als het voormalige Hotel de Jonghe d'Ardoye van 1751 met behoud van de oudere kern van het voormalige Hotel van Camericke. Sinds 1833 klooster en school van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie.
- de artistieke waarde als 18de-eeuwse herenwoning met gedeeltelijk bepleisterde voorgevel met behouden driehoekig fronton op versierde consoles en een arduinen spiegelboogdeur met bekronend balkonhek.
- de artistieke waarde van de bepleisterde en beschilderde Lodewijk XV-achtergevel met rijkelijk versierde pilasters, rocailles en korfmotieven in stuc.
- de artistieke waarde van het interieur met behouden, heden overdekte binnenplaats met wintertuin waarop typische Lodewijk XV-spiegelboogdeuren met bekronende druiplijsten op rocailleconsoles uitzien, en het salon aan de achterzijde met behouden stucplafond en lambrizeringen."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).


Waarden

Het voormalige Hotel de Jonghe d'Ardoye is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

-

historische waarde

-

historische waarde

in casu documentaire waarde:

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Hotel de Jonghe d'Ardoye

Onderstraat 8 (Gent)
Voormalig herenhuis, gebouwd in 1751 met behoud van een deel van het Hof van Camericke en sinds 1833 in gebruik door de School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. In U-vorm ingeplante vleugels rondom een vierkante binnenplaats. Voorgevel opgevat als een lijstgevel met twee bouwlagen en acht traveeën onder twee zadeldaken, gemarkeerd door een driehoekig fronton. Binnenplaats met gelijkaardige noord- en zuidgevel van drie traveeën. Tuingevel van de zuidvleugel in rococostijl van acht traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak. Aan de straatzijde schoolgebouwen uit einde 19de eeuw in een sobere neogotische stijl.