Herenhuis Hotel de Hemptinne: vleugel

Geografisch pakket Gent

De bescherming omvat de resterende vleugel van Hotel de Hemptinne.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van Hotel de Hemptinne als volgt: "de historische waarde van de behouden vleugel van het oorspronkelijk U-vormig complex op de hoek met de Belfortstraat, daterend van 1759 met karakteristieke Lodewijk XV-gevels met bekronende driehoekige frontons en rocaille-ornamenten."

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Vleugel van Hotel de Hemptinne

Onderstraat 77 (Gent)
Resterende vleugel van het Hotel de Hemptinne, voorheen een groot U-vormig complex met rechthoekige binnentuin. Huidige voorgevel met twee bouwlagen van vijf bepleisterde traveeën onder mansardedak in Lodewijk XV-stijl. Gedeeltelijk behouden gelijkaardige tuingevel van vijf bepleisterde en drie gecementeerde traveeën met twee bouwlagen en twee hoger opgebouwde traveeën met gelijksoortig bekronend driehoekig fronton. Gecementeerde achtergevel aan de Koningstraat van vijf traveeën en drie bouwlagen met behouden rococofronton.