Grafkapel familie della Faille

Gemeente Zottegem
Deelgemeente Elene
Straat Molenbeekstraat
Locatie Molenbeekstraat zonder nummer (Zottegem)

Molenbeekstraat zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Grafkapel van de familie della Faille. Omringend beboomd kerkhof met beuken. Gotische kapel opklimmend tot de 14de eeuw (?).

Typologiegrafkapellen
Stijlgotiek
Datering14de eeuw, 15de eeuw

De grafkapel van de familie della Faille is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van de kapel als volgt gemotiveerd: als enige restant van het verdwenen, in kern gotisch dorpskerkje, namelijk de voormalige linkertransepttoren, gebouwd in witsteen in de 15de eeuw, en centraal gelegen op de begraafplaats.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000638, Kapel op begraafplaats (S.N., 1981).

Waarden

De kapel, op de begraafplaats, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: