Herenhuis Hotel van Eersel

Geografisch pakket Gent

De bescherming omvat het voormalige herenhuis Hotel van Eersel.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van Hotel van Eersel als volgt:
"- de historische waarde als het zogenaamde Hotel van Eersel gebouwd in 1746-1758 door kanunnik Govard-Gerard van Eersel, archidiaken van Sint-Baafs, later zestiende bisschop van Gent.
- de artistieke waarde als voorbeeld van een volledig behouden bepleisterde en beschilderde voor- en achtergevel in Lodewijk XV-stijl met gemarkeerde middenrisalieten onder uitgewerkte frontons en geaccentueerde deuromlijstingen.
- de artistieke waarde van het interieur met behouden salons en merkwaardige gesculpteerde eikenhouten trap in rococostijl naar ontwerp van de beroemde beeldhouwer Laurent Delvaux."

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Sint-Bavo Humaniora

Reep 3-4, 5 (Gent)
Heden ressorteert het enorme complex van de school onder hetzelfde adres. Dit omvat aan de Reep respectievelijk twee 18de-eeuwse herenhuizen, twee trapgevels in traditionele stijl, een eind 18de-eeuwse vleugel en een voormalig fabrieksgebouw uit eerste helft 19de eeuw.