Huis Den Ouden Steen of De Witte Valcke

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalig huis zogenaamd "Den Ouden Steen", later volgens 17de-eeuws landboek "De Witte Valcke", een herberg met kaatsspel, reeds bekend midden 15de eeuw. In 1786 oprichting van een tabakpaardemolen in de suikerdrogerij, maalderij en raapkoekbrekerij van de familie Geersdaele die er ook een ijzerwinkel en fabriek van tabak en snuif inrichtte, het latere zogenaamd "Huis van Niewenhuyse". Twee woningen vanaf begin 19de eeuw pas. Achterbouwen recent gesloopt voor winkelgalerij.

Huis Den Ouden Steen

Markt 60-61 (Oudenaarde)
Herberg met kaatsspel, reeds bekend midden 15de eeuw. Twee woningen vanaf begin 19de eeuw pas. Nummer 60. Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw en diepe bouw met oudere kern achteraan. Nummer 61. Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, met voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw en zeer oude kern. Zijgevel deels opgetrokken uit Doornikse steen met kraagstenen bovenaan, in kern daterend uit de 13de tot 14de eeuw.

Wordt opgevolgd door