Dorpskern Elene

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 20-05-1981 tot heden

Gemeente Zottegem
Deelgemeente Elene
Straat Elenestraat, Baron Idès della Failleplein, Kouterstraat, Leopold III-straat, Molenbeekstraat, Rijkbos, Dassegemstraat, Baron Boudewijnstraat, Lippenhovestraat
Locatie Baron Boudewijnstraat, Baron Idès della Failleplein, Dassegemstraat, Elenestraat, Kouterstraat, Leopold III-straat, Lippenhovestraat, Molenbeekstraat, Rijkbos (Zottegem)

• 4.02/41081/114.1

Dorpskern Elene

De dorpskern van Elene, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozef en het kerkhof waarop zich de grafkapel van de familie della Faille bevindt.

Grafkapel familie della Faille

Molenbeekstraat zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Grafkapel van de familie della Faille. Omringend beboomd kerkhof met beuken. Gotische kapel opklimmend tot de 14de eeuw (?).

Kasseiweg Lippenhovestraat, Baron De La Failleplein en Molenbeekstraat

Baron Idès della Failleplein zonder nummer, Molenbeekstraat zonder nummer, Lippenhovestraat zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

Stadswoning en winkelhuis

Baron Idès della Failleplein 9-11, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis en hoekhuis van respectievelijk twee en vijf traveeën met twee bouwlagen onder gewoon en afgesnuit zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.

Beschrijving

De dorpskern van Elene, gevormd door de straten rondom de kerk en het kerkhof, is beschermd als dorpsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de historische (dorpsbeeldbegeleidende) waarde van de omgeving van de kapel als volgt gemotiveerd: kleinschalige bebouwing en de nog homogene kasseiverharding van pleintjes en straten binnen het dorp.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000638, Kapel op begraafplaats (S.N., 1981).

Waarden

De kapel van Elene is met de omgevende straten beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de: