Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Elene

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 20-05-1981 tot heden

ID
9132
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9132

Besluiten

Kapel en omgevende straten
definitieve beschermingsbesluiten: 20-05-1981  ID: 1624

Beschrijving

De dorpskern van Elene, gevormd door de straten rondom de kerk en het kerkhof, is beschermd als dorpsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de historische (dorpsbeeldbegeleidende) waarde van de omgeving van de kapel als volgt gemotiveerd: kleinschalige bebouwing en de nog homogene kasseiverharding van pleintjes en straten binnen het dorp.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000638, Kapel op begraafplaats (S.N., 1981).


Waarden

De kapel van Elene is met de omgevende straten beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Dorpskern Elene

Baron Boudewijnstraat, Baron Idès della Failleplein, Dassegemstraat, Elenestraat, Kouterstraat, Leopold III-straat, Lippenhovestraat, Molenbeekstraat, Rijkbos (Zottegem)
De dorpskern van Elene, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Jozef en het kerkhof waarop zich de grafkapel van de familie della Faille bevindt.

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis

Baron Idès della Failleplein 2 (Zottegem)
Burgerhuis uit de 19de eeuw, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak opgesplitst in twee enkelhuizen.


Geheel van stadswoning en winkelhuis

Baron Idès della Failleplein 15-17 (Zottegem)
Enkelhuizen, opgevat als een geheel, uit de tweede helft van de 19de eeuw; elk met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Grafkapel familie della Faille

Molenbeekstraat zonder nummer (Zottegem)
Gotische kapel opklimmend tot de 14de eeuw, opgetrokken uit Balegemse zandsteen in onregelmatig verband op rechthoekige plattegrond; omringend beboomd kerkhof.


Kasseiweg Lippenhovestraat, Baron De La Failleplein en Molenbeekstraat

Baron Idès della Failleplein zonder nummer, Lippenhovestraat zonder nummer, Molenbeekstraat zonder nummer (Zottegem)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


Stadswoning en winkelhuis

Baron Idès della Failleplein 9-11 (Zottegem)
Rijhuis en hoekhuis van respectievelijk twee en vijf traveeën met twee bouwlagen onder gewoon en afgesnuit zadeldak, uit de 19de eeuw.


Watermolen op de Molenbeek en molenaarshuis

Leopold III-straat 1 (Zottegem)
Watermolen op de Molenbeek met volledig verbouwd molenaarshuis, gelegen in een diepte aan de straat. Bovenslagmolen met ingebouwd metalen rad; het ontstaan gaat terug voor 1775. Hierbij aansluitend, recenter woonhuis van zes traveeën en anderhalve verdieping onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.