Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot ( gedeeltelijke opheffing)
Huis van Bouchaute
definitieve opheffingsbesluiten: 07-04-2022 ID: 15030
Huis van Bouchaute
voorlopige opheffingsbesluiten: 28-09-2021 ID: 15000
Kerk, woning Stockman en dorpskom van Lembeke
definitieve beschermingsbesluiten: 22-10-1986 ID: 2229
Heihoekse Kerkwegel, Lembeke-Dorp (Kaprijke)
De dorpskern van Lembeke ontplooit zich ter hoogte van Lembeke-Dorp rondom het voormalige kerkhof, voorzien van een lage bakstenen ommuring, met centraal de Parochiekerk Sint-Egidius.
Lembeke-Dorp 41 (Kaprijke)
Brouwerij Stockman met mouterij, schuur en stallen, opgericht begin 19de eeuw en stopgezet in 1942. Huidige constructie in L-vorm vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met in de oksel eestschouw onder afgeknot tentdak uit begin 19de eeuw.
Lembeke-Dorp 36 (Kaprijke)
Herenhuis bij voormalige brouwerij Stockman. Voor het huis, arduinen stoeppalen met ketting. Oorspronkelijk brouwershuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
Lembeke-Dorp 39 (Kaprijke)
Dorpswoning gelegen naast het ingangshek van het vroegere kerkhof ten noordwesten van de kerk. Oorspronkelijk huisje van één bouwlaag, later uitgebreid met rechter deel en na 1920 verhoogd met bovenverdieping.
Lembeke-Dorp 3 (Kaprijke)
Herenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit 19de eeuw. Beraapte gevel met dubbelhuisopstand.
Lembeke-Dorp 21-22 (Kaprijke)
Oorspronkelijk een herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, nu gesplitst in twee huizen van respectievelijk twee en drie traveeën.
Lembeke-Dorp (Kaprijke)
De dorpskom van Lembeke wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van leilindenrijen. Deze in een verticaal vlak gesnoeide lindebomen zijn al te zien op postkaarten van vooraan in de 20ste eeuw. Het waren toen al bomen met zware stammen, wat doet vermoeden dat de aanplanting minstens dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. De bomenrijen staan zodanig georiënteerd bij zuid- en westgevels, dat ze in de zomer als zonnescherm functioneren.
Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Het oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog werd opgericht in september 1922 naar ontwerp van Jean Canneel, de omheining naar ontwerp van architect G. Smitz is uitgevoerd door Ch. Wauters voor het ijzerwerk en door steenkapper Louis Van Damme.
Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Op het kerkhof bij het kerkkoor staat een op stam gezette taxus. Vermoedelijk is hij ooit aangeplant bij een graf. Taxussen staan er voorgekend dat ze zéér oud kunnen worden.
Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Bij het oorlogsmonument vlakbij de parochiekerk werd in 1930, naar aanleiding van honderd jaar België, een linde als herdenkingsboom geplant.
Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Mooi ontwikkelde opgaande zomereik in de dorpskom van Lembeke. Deze boom is zéér bepalend, heeft een zéér hoge opgesleunde takvrije stam en een evenwichtige kruin. Gezien de aandacht die de boom gekregen heeft tijdens zijn ontwikkelingsproces, betreft het hier vermoedelijk een herdenkingsboom.
Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Parochiekerk Sint-Egidius en voormalige omringende kerkhof met lage bakstenen ommuring met ezelsrug. Ten noordwesten van de kerk, behouden ijzeren hek aan bakstenen pijlers als toegang tot het kerkhof. In 1776 werd de oude kerk met uitzondering van de 13de-eeuwse toren gesloopt en werd een nieuw kerkgebouw opgericht naar ontwerp van architect Joost Fermondt.
Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Aan de zuidkant van de kerk, op wat nog rest van het kerkhof, staat een treurbeuk.
Heihoekse Kerkwegel 1-3 (Kaprijke)
Twee gekoppelde arbeidershuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd door brouwer Stockman van de ernaast gelegen brouwerij in 1896.
Lembeke-Dorp 25-26 (Kaprijke)
Gekoppelde rijwoningen van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak.
Heihoekse Kerkwegel, Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Lembeke [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9133 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.