Herenhuis: gevels en daken

Geografisch pakket Gent

Beschrijving

De bescherming omvat de gevels en daken van het voormalige herenhuis, vanaf 1881 herbestemd als Sint-Lievenscollege.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de gevels en bedaking van het huis als volgt:
"- de historische waarde als voormalige herenwoning van oud-senator Jan Vergauwen; van 1881 af Sint-Lievenscollege.
- de historische en artistieke waarde als typische gevel in Lodewijk XV-stijl met evenwichtige, symmetrische gevelopstand van een 18de-eeuwse herenwoning."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

De gevels en bedaking van het huis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde

Sint-Lievenscollege

Zilverenberg 1 (Gent)
Gebouwencomplex gerangschikt rondom een langgerekte, onregelmatige rechthoekige binnenplaats, gevat tussen Zilverenberg, Kalvermarkt, Volmolenstraat en Nieuwbrugkaai, en bestaande uit een 18de-eeuwse herenwoning, een bakstenen neogotische vleugel uit 1881 en naoorlogse gebouwen waaronder een kapel uit 1965 naar ontwerp van Marc Dessauvage.