Teksten van Parochiekerk Sint-Michiel met omgeving

Parochiekerk Sint-Michiel: omgeving versie 1 - 16/09/2013 ()

De onmiddellijke omgeving van de Sint-Michielskerk is opgebouwd uit de omgeving van de kerk met aansluitende bebouwing bestaande uit de pastorie, de hoeve naast de kerk en het huis ertegenover, maar is vooral van belang omwille van de onbebouwde percelen van productief akkerland die het landelijk aspect van de ligging van de kerk bepalen.

De pastorie (kerkstraat 7) is een dubbelhuis met twee verdiepingen waarvan de kern mogelijk opklimt tot de 17de-18de eeuw. De sokkel, hoekstenen en traditioneel geprofileerde deurposten zijn uitgewerkt in zandsteen. Het werd uitgebreid en aangepast in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Interieur met classicistische trap.

Het betreft een kleine, bakstenen hoeve (kerkstraat 3) van het langgeveltype uit de 17de eeuw. Hij bestaat uit één verdieping met een licht gebogen pannendak, de nok dwars op de straat en parallel aan de kerk. In de voor- en achtergevel zijn de zandstenen korfboogdeuren voorzien van uitspringende sluitsteen en imposten en gemarkeerd door een geprofileerde waterlijst uitlopend op een krulmotief. De steekboogramen in de voorgevel dateren uit het midden van de 18de eeuw, de achtergevel bevat nog enkele originele rechthoekige raampjes.

Het huis tegenover de hoeve (kerkstraat 8) is een langshuis met één verdieping in baksteen, gewit, de nok dwars op de straat, en dateert uit de 18de eeuw. De zijgevel is voorzien van vlechtingen en schouderstukken, en heeft rechthoekige vensters met zandstenen omlijstingen. De oorspronkelijke indeling werd gewijzigd.

De landerijen gelegen rondom de vermelde gebouwen strekken zich vooral uit voor de kerk. In de jaren 1970 werden op deze zone twee woonhuizen opgetrokken, waarvan één, vlak voor de kerk, in landelijke stijl; het tweede, langs de zijkant gelegen, is moderner van opvatting.

Het ensemble van de kerk met kerkhof, de pastorie en de overige gebouwen gelegen langs de smalle en oude Kerkstraat, vormen een belangrijke voorbeeld van een oude dorpskern van het straattype. Het geheel van de opgesomde gebouwen, samen met de omringende akkers is landschappelijk zeer waardevol. Deze landelijke kern sluit aan bij een groter open landschap dat langs de zuidzijde door bossen wordt afgesloten. De nieuwbouw vlak voor de kerk in een hoevestijl, die echter niet overeenstemt met die van de historische gebouwen in deze zone, vormt een storend element. Nieuwbouw of verdere verkaveling of wijziging van de topografische situatie dient in de toekomst vermeden.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000520, Sint-Michielskerk (van Beisem), Onderzoek over eventuele bescherming als monument van de Sint-Michielskerk te Beisem, 20/12/1975.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000520, Sint-Michielskerk (van Beisem), Inspectieverslag Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, 06/09/1977.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000520, Sint-Michielskerk (van Beisem), Beschermingsvoorstel Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, 12/04/1979.

Auteurs:  Van der Veken, Bert

Parochiekerk Sint-Michiel met omgeving ()

De bescherming als dorpsgezicht betreft de parochiekerk Sint-Michiel en de omgeving. De aansluitende bebouwing van de kerk bestaat uit de pastorie, de hoeve naast de kerk en het huis ertegenover, en is van belang omwille van de onbebouwde percelen van productief akkerland die het landelijk aspect van de ligging van de kerk bepalen.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: Het ensemble van de kerk met kerkhof, de pastorie en de overige gebouwen gelegen langs de smalle en oude Kerkstraat, vormen een belangrijke voorbeeld van een oude dorpskern van het straattype. Het geheel van de opgesomde gebouwen, samen met de omringende akkers is landschappelijk zeer waardevol. Deze landelijke kern sluit aan bij een groter open landschap dat langs de zuidzijde door bossen wordt afgesloten.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000520, Sint-Michielskerk en omgeving (S.N., 1979).