Beschermd cultuurhistorisch landschap

Dorpskom Grimminge

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie: gevels en bedaking en de dorpskom

Beschrijving

De bescherming als landschap van de dorpskom van Grimminge omvat het Grimmingeplein met het gemeentehuis, de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de pastorie en een deel van de Kakalenberg.

De dorpskom te Grimminge is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Dorpskom Grimminge

Grimmingeplein, Kakelenberg, Lestpolder, Rijtestraat (Geraardsbergen)
Het centrum van Grimminge wordt gevormd door het gekasseide Grimmingeplein waarrond de Onze-Lieve-Vrouwekerk met ommuurd kerkhof en achterliggende pastorie met ruime omhaagde tuin gelegen zijn.

Is de omvattende bescherming van

Gemeentehuis van Grimminge

Grimmingeplein 2, 10 (Geraardsbergen)
Het neoclassicistisch gemeentehuis dateert uit 1896 en werd in 1926 uitgebreid.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Grimmingeplein (Geraardsbergen)
Neoclassicistische kerk opgericht in 1842-43 met integratie van de oudere westertoren uit de 17de eeuw. Ommuurd kerkhof met een collectie graftekens daterende van de 17de tot de 20ste eeuw.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Grimmingeplein 1 (Geraardsbergen)
De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie werd opgetrokken in 1776-177, vermoedelijk door architect Jan Baptist Simoens. Omringende deels ommuurde tuin.

Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos

Grimminge, Idegem, Nieuwenhove, Zandbergen (Geraardsbergen), Appelterre-Eichem, Denderwindeke, Ninove, Outer, Pollare (Ninove)
De Dendervallei tussen Idegem en Ninove wordt gekenmerkt door een vrij breed meersengebied langs de rivieroevers met perceelsrandbegroeiing. De overgang van de Dendermeersen naar de beboste steile helling is een markante terreinovergang. Op de grens van het alluvium staat het kasteeldomein van de Lalaing met vierkante omwalling en beboomde toegangsdreven. Het Geitebos maakte ooit deel uit van het Kolenwoud en telt nog steile taluds en houtwallen die de oude bosgrenzen aanduiden. Het gebied De Nuchten vormt een aaneengesloten moerasbos in een oude meander met relicten van turfputten. Nederzettingen, zoals Grimmige, Pollare en Idegem, liggen net buiten het alluvium. De voormalige Cisterciënzenabdij van Beaupré was afhankelijk van de abdij van Clairvaux en bestaat uit een deels omwald en ommuurd complex met monumentaal poortgebouw.